by

Šī gada oktobrī Lielbritānijas valdība paziņojusi, ka uzsāks elektronisko cigarešu kā medicīnisku līdzekļu izrakstīšanu cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu. Novembra noslēgumā Lielbritānijas Nacionālais veselības un veselības aprūpes kvalitātes institūts (The National Institute for Health and Care Excellence – NICE) publicējis rekomendācijas pēc lēmuma pieņemšanas par to, kādas pieejas būtu efektīvākās dažādām auditorijām, lai veicinātu smēķētāju īpatsvara mazināšanu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas veselības nozares regulators – Zāļu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūra (MHRA) 29. oktobrī nolēmis uzsākt elektronisko cigarešu licencēšanu. Visiem MHRA iesniegtajiem elektronisko cigarešu produktiem tiek piemērota tāda pati apstiprināšanas procedūra, kā citiem recepšu medikamentiem. Lielbritānijas Nacionālais veselības un veselības aprūpes kvalitātes institūts apkopojis vadlīnijas, kas palīdzētu veselības nozares speciālistiem, bērnu vecākiem, lēmumpieņēmējiem, kā arī ražotājiem un izplatītājiem kvalitatīvāk veicināt e-cigarešu ieviešanu jaunajā smēķēšanas mazināšanas regulējumā.

Vienots skatījums par mērķi

Vadlīnijas izstrādājusī komisija apkopojumā vairākkārt norāda, ka aspekts, ko jāņem vērā visiem, uz ko attiecas MHRA lēmums, ir e-cigarešu ilgtermiņa ietekme, kas vēl joprojām ir salīdzinoši maz pētīta. Tomēr eksperti norāda, ka līdzšinējie un procesā esošie pētījumi apstiprina faktu, ka e-cigarešu sastāvā nav daudzskaitlīgās kaitīgās vielas un to degšanas ķīmiskie savienojumi, kas ir cigaretēs – līdz ar ko šāda veida kaitējums ir būtiski samazināts. Eksperti uzsver, ka attiecībā uz e-cigaretēm ir vienots skatījums arī tajā, ka šos licencētos e-cigarešu prduktus vajadzētu lietot vien tik ilgi, kamēr tiks pilnībā novērsta vēlme atgriezties pie cigaretēm.

Rekomendācijas arī izglītības iestādēm

Arī pēc oktobrī apstiprinātā lēmuma Lielbritānijas valdība turpina iestāties par to, lai e-cigaretes nelietotu nesmēķētāji un bērni. Būtiska daļa NICE apkopojuma fokusējas uz to, ka vajadzētu veicināt pieaugušo dialogu ar nepilngadīgām personām. Viena no rekomendācijām ir attīstīt pieaugušo un ekspertu vadītas intervences mācību iestādēs, kur ne vien tiktu aptverta aktuālā situācija, bet arī tiktu veicināta jauniešu izpratne par tēmu, ņemot vērā, ka e-cigarešu smēķēšana jaunībā ļoti bieži rezultējas smēķēšanā arī nākotnē. Vadlīnijas pieskaras arī smēķēšanai grūtniecības laikā un tam, ka grūtniecēm nereti trūkst izpratnes par kaitīgo vielu ietekmi, NICE norādot, ka informatīvais atbalsts grupai ir nepietiekams.

Nav vienprātības par dažādu terapiju kombinācijām

NICE vadlīnijās iekļauts arī ekspertu viedoklis par to, ka, dažādas efektīvas smēķēšanas atmešanas metodes apvienojot, tās var iegūt pretēju efektu un nenest gaidītos rezultātus, respektīvi, e-cigaretes var būt efektīvākas, lietojot tās tabakas atkarības mazināšanā bez citiem līdzekļiem. Eksperti norāda, ka arī šeit nepieciešami visaptverošāki pētījumi, kas palīdzētu noskaidrot izvēlētās metodes vai to kombināciju ilgtermiņa efektus. Komisijas eksperti norāda – gan e-cigarešu kā atmešanas veicināšanas metodes, tā arī jebkurā citā nikotīna aizstāšanas terapijas procesā ir nepieciešams nodrošināt arī mentālo atbalstu cilvēkam, kurš izlēmis atmest smēķēšanu vai pāriet uz mazāk kaitīgu alternatīvu.

Pilns apkopojums pieejams seit – https://www.nice.org.uk/guidance/ng209 

(Visited 159 times, 1 visits today)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Close Search Window