by

2023. gada 26. oktobrī notika Prof. Dr. rer. pol. Arņa Saukas veikta pētījuma “Latvijas beztabakas produktu nozare: ietekme uz ekonomiku, produktu pelēkā tirgus apjoms un lietotāju paradumi” prezentācija.

Neskatoties uz dažādiem iepriekšējiem pētījumiem, kas veikti par beztabakas produktu tirgu Latvijā, ir vērojams straujš tā pieaugums, un joprojām pastāv ierobežota informācija gan par legālās nozares daļu ekonomikā, gan par pelēkā tirgus daļu un patērētāju paradumiem. Šī iemesla dēļ šī pētījuma mērķis bija detalizēti izpētīt Latvijas beztabakas produktu nozari.

Beztabakas produkti ir vienreiz lietojamās e-cigaretes, atkārtoti lādējamās ierīces ar maināmiem šķidrumu kārtridžiem, atkārtoti lādējamās ierīces ar uzpildāmu tvertni un tām paredzētie atsevišķi nopērkamie nikotīna šķidrumi, nikotīna spilventiņi.

Pētījumā tika apskatīti šādi jautājumi:

  • nozares ietekme uz Latvijas ekonomiku;
  • Latvijas beztabakas produktu pelēkā tirgus apjoms un galvenie ietekmējošie faktori;
  • Latvijas beztabakas produktu lietotāju paradumi un attieksmes;
  • tāpat pētījums ietver nozares pārstāvju rekomendācijas politikas veidotājiem.

Aicinām iepazīties ar pilnu pētījuma tekstu šeit.

Atbilstoši pētījumam pelēkā tirgus apjoms beztabakas produktu dažādās kategorijās sasniedz līdz 28.3% un lielākoties ir ar pieaugošu tendenci 2023. gadā salīdzinājumā ar 2022. gadu. Minētais kopumā saskan ar citām aplēsēm, piemēram, atbilstoši VID aplēsēm “alternatīvo smēķējamo un nikotīnu saturošo produktu apritē” nelegālā tirgus daļa sastāda aptuveni 30%.

Kopumā Latvijas beztabakas produktu nozares (specializētie mazumtirgotāji vai vairumtirgotāji) uzņēmumi 2022. gadā nodokļos samaksājuši 19.52 miljonus eiro. Latvijas beztabakas produktu nozares samaksātās akcīzes apjoms ir 5,41 miljoni eiro – tātad aptuveni 59,25 % no kopējiem akcīzes ieņēmumiem. Pieņemot, ka šādu proporciju var attiecināt arī uz pārējiem nodokļu veidiem, 19,52 miljoni eiro (Latvijas beztabakas produktu nozares samaksātie nodokļi 2022. gadā) būs 59,25 % no kopējā beztabakas produktu tirgus Latvijā pienesuma, bet kopējais pienesumus (100 %) – 32,94 miljoni eiro (2022. gads).

Diskusijā par šiem jautājumiem iesaistījās arī tādi eksperti kā:

  • Baiba ŠmiteRoķe (Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja),
  • Juris Stinka (biedrības “BASE” valdes loceklis),
  • Emīls Ozoliņš (biedrības “Beztabakas Produktu Asociācija” valdes priekšsēdētājs).

Pasākuma ieraksts ir pieejams šeit. Fotogrāfijas no pasākuma ir pieejamas šeit.

Papildu informācija: info@beztabakas.lv.


(Visited 151 times, 1 visits today)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Close Search Window